Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
chrzan korzeń 2 małe
liście chrzanu do przykrycia
koper z baldachimem nasiennym
czosnek 4 ząbki całe
liście czarnej porzeczki 4 szt
liście dębu 4 szt
liście wiśni 4 szt
sól kamienna
Gorczyca biała cała Prymat opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki myjemy układamy w naczyniu razem z wszystkimi liśćmi i przyprawami. Zalewamy gorącą wodą z solą - na litr wody łyżka stołowa soli. Całość przykrywamy liśćmi chrzanu. Dociskamy kamieniem jeśli ogórki kładziemy w kamionce lub zakręcamy wieczko niezbyt szczelnie jeśli robimy w słoiku.
Ogórki jemy po 3-4 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.02.2013 07:14
moje ulubione
caralajna 20.09.2012 18:13
pyszności
pierniczkowo 18.09.2012 11:41
też takie robię, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak