K&J

ogórki małosolne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    3 kg
  • sól

    3 łyzki
  • czosnek

    1 główka
  • chrzan

  • koper

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. (warto tez obciąć końcówki ogórków) Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 19.08.2012 21:58
ile dajesz wody na taką ilość soli?
Dorian 17.08.2012 23:21
lubie bardzo
Agnieszka91 17.08.2012 12:54
uwielbiam ogórki
Kekerboom 17.08.2012 12:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat