Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogorki gruntowe

    ok 3 kg
  • woda

    ok 4 l
  • chrzan

    3 liście
  • sól kamienna

    4 czubate łyżki
  • korzeń chrzanu

    ok 30 cm
  • młody czosnek

    2 główki
  • dojrzały koper

    1 spory pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki małosolne foto
Najlepiej jest wybrać nieduże, jędrne ogórki. Myjemy je dokładnie i obcinamy końcówki (właściwie nie tyle końcówki, ile samą skórkę na obu końcach)- dzięki temu smak dodatków będzie lepiej wyczuwalny w ogórkach, no i szybciej będą gotowe. Chrzan obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, myjemy też liście chrzanu i koper, a główki czosnku, bez obierania, kroimy na ćwiartki i myjemy. Wszystko dokładnie osuszamy.
Przygotowujemy sobie duże naczynie. Może to być duży słój, może być kamienny garnek, a nawet 5 litrowy plastikowy baniak po wodzie, z obciętą końcówką. Ważne, żeby naczynie było wymyte i osuszone.
Na dnie naczynia układamy liście chrzanu, koper, czosnek i korzeń chrzanu (zostawiamy sobie jeden liść chrzanu i jedną gałązkę kopru.
Krok 2 - Ogórki małosolne foto
Następnie układamy ogórki, staramy się dość mocno je docisnąć. Na wierzchu kładziemy jeszcze zostawiony wcześniej chrzan i koper. Dodatki można podzielić na mniejsze porcje i układać je w naczyniu naprzemiennie z ogórkami, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, jak ogórki mają obcięte końcówki, to i tak przejdą smakiem czosnku i kopru, leżącego na dnie naczynia.
Krok 3 - Ogórki małosolne foto
Jak już wszystko jest ułożone w słoiku, to zabieramy się za przygotowanie wody. Ja szczęśliwie mam dobrą wodę w kranie, ale jak nie jesteście zadowoleni z jakości swojej wody, to radzę użyć jakiejś źródlanej wody. Wodę gotujemy i na każdy litr wody wsypujemy czubatą łyżkę soli kamiennej. Gorącą wodą zalewamy ogórki w naczyniu. Wody powinno być tyle, żeby wszystkie składniki były przykryte wodą. Całość przykrywamy jeszcze małym, odwróconym talerzykiem i dociskamy wyszorowanym kamieniem, lub słoiczkiem wypełnionym wodą. Odstawiamy i czekamy.
Krok 4 - Ogórki małosolne foto
Kiedy ogórki małosolne są gotowe? Zdania są podzielone :) Jak jest początek ogórkowego sezonu, to mój koperkowy mąż twierdzi, że ogórki są gotowe, jak woda w słoiku ostygnie na tyle, że można włożyć rękę do środka ;-)
A tak na serio, to radzę poczekać dobę- moim zdaniem wtedy są już dobre i z każdą godziną robią się coraz lepsze :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 14.08.2012 12:10
najlepsze!
sylwia / sytofala 13.08.2012 20:35
smak tradycji

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat