Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe ok 3 kg
woda ok 4 l
chrzan 3 liście
sól kamienna 4 czubate łyżki
korzeń chrzanu ok 30 cm
młody czosnek 2 główki
dojrzały koper 1 spory pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Kroki postępowania

1
Najlepiej jest wybrać nieduże, jędrne ogórki. Myjemy je dokładnie i obcinamy końcówki (właściwie nie tyle końcówki, ile samą skórkę na obu końcach)- dzięki temu smak dodatków będzie lepiej wyczuwalny w ogórkach, no i szybciej będą gotowe. Chrzan obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, myjemy też liście chrzanu i koper, a główki czosnku, bez obierania, kroimy na ćwiartki i myjemy. Wszystko dokładnie osuszamy.
Przygotowujemy sobie duże naczynie. Może to być duży słój, może być kamienny garnek, a nawet 5 litrowy plastikowy baniak po wodzie, z obciętą końcówką. Ważne, żeby naczynie było wymyte i osuszone.
Na dnie naczynia układamy liście chrzanu, koper, czosnek i korzeń chrzanu (zostawiamy sobie jeden liść chrzanu i jedną gałązkę kopru.
Krok 1 - Ogórki małosolne foto
2
Następnie układamy ogórki, staramy się dość mocno je docisnąć. Na wierzchu kładziemy jeszcze zostawiony wcześniej chrzan i koper. Dodatki można podzielić na mniejsze porcje i układać je w naczyniu naprzemiennie z ogórkami, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, jak ogórki mają obcięte końcówki, to i tak przejdą smakiem czosnku i kopru, leżącego na dnie naczynia.
Krok 2 - Ogórki małosolne foto
3
Jak już wszystko jest ułożone w słoiku, to zabieramy się za przygotowanie wody. Ja szczęśliwie mam dobrą wodę w kranie, ale jak nie jesteście zadowoleni z jakości swojej wody, to radzę użyć jakiejś źródlanej wody. Wodę gotujemy i na każdy litr wody wsypujemy czubatą łyżkę soli kamiennej. Gorącą wodą zalewamy ogórki w naczyniu. Wody powinno być tyle, żeby wszystkie składniki były przykryte wodą. Całość przykrywamy jeszcze małym, odwróconym talerzykiem i dociskamy wyszorowanym kamieniem, lub słoiczkiem wypełnionym wodą. Odstawiamy i czekamy.
Krok 3 - Ogórki małosolne foto
4
Kiedy ogórki małosolne są gotowe? Zdania są podzielone :) Jak jest początek ogórkowego sezonu, to mój koperkowy mąż twierdzi, że ogórki są gotowe, jak woda w słoiku ostygnie na tyle, że można włożyć rękę do środka ;-)
A tak na serio, to radzę poczekać dobę- moim zdaniem wtedy są już dobre i z każdą godziną robią się coraz lepsze :)
Krok 4 - Ogórki małosolne foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 14.08.2012 12:10
najlepsze!
sylwia / sytofala 13.08.2012 20:35
smak tradycji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak