Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    2 kg
  • woda

    3 litry
  • sól kamienna

    3 łyżki
  • czosnek (POLSKI)

    1 główka
  • koper

    4 szt.
  • liść chrzanu

    2 szt.
  • korzeń chrznu

    1 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki powinny być świeżo zerwane i zielone, nieuszkodzone i dość małe. Dokładnie umyć ogórki. Wodę (źródlana lub przegotowana i ostudzona)osolić. Na dno naczynia do kiszenia układamy liść chrzanu, koper, kawałek korzenia chrzanu i 2 ząbki czosnku. Delikatnie układamy ogórki, przekładając je czosnkiem, kawałkami chrzanu i ziarenkami pieprzu. Na wierzch układamy pozostały koper i liść chrzanu, a także czosnek i korzeń chrzanu. Całość zalewamy wodą z solą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce. za 2-3 dni ogórki będą już gotowe do spożycia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 04.09.2013 11:29
domowe są najlepsze :)
mufinka79 10.07.2012 12:15
Polecam, zawsze wychodzą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat