Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 1 kg
czosnek 4 ząbki
chrzan z liściami 1 szt
woda do zalania
sól 1 łyżka na litr wody
koper 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dobrze wypłukać.Czosnek, chrzan, obrać.Koperek umyć.Do kamiennego naczynia(może być coś innego) przekładać składnki.Na dno chrzan z liściami-koperek-czosnek-ogórki-chrzan-czosnek-koper-ogórki.Na litr wody wsypać 1 łyżkę stołową soli i wymieszać.Jeżeli nie starczy jeden litr do zalania ogórków zrobić jeszcze jedną zalewę.Następnie przykryć ogórki najlepiej talerzykiem.Ogóki będą gotowe po 3-4 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 10.10.2011 13:25
ciekawe
gosia561 10.08.2011 11:40
super przekąska
gosia561 02.06.2011 11:39
mniam
Anna146 01.05.2011 20:37
Jeśli chcemy rozkoszować się smakiem ogórków małosolnych od razu następnego dnia, to należy zalać je gorącą zalewą
gusia1000 28.04.2011 13:25
Są najlepsze.
Mirka-Ludomila 07.04.2011 00:07
pycha
Smakosz6 08.12.2010 20:47
lubię małosolne
Marta98 16.07.2010 20:16
dzisiaj zrobię
Zofia12 14.06.2010 09:43
Wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak