Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam ogóreczki małosolne, które uwielbiamy. Takie ogóreczki pamiętam z mojego rodzinnego domu.

Składniki:

Składniki:

ogórek gruntowy 1.5 kilograma
woda ciepła 2.5 litra
sól 3 łyżki
koper 0.5 pęczka
czosnek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie myjemy, oczyszczamy szypułki, następnie układamy we wiaderku, pomiędzy ogórki wkładamy koper i ząbki czosnku. Sól rozpuszczamy w letniej wodzie i zalewamy ogórki w wiaderku. Ogórki powinny być przykryte wodą. Wiaderko zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2018 23:14
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak