Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne „na bogato”

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże
sól kamienna 3 łyżki
chrzan 1 liść
dąb 1 liść
czarna porzeczka 5 liści
szczypiorek z czosnku 2
koper świeży 4 rośłiny
woda 2,5 (filtrowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne „na bogato”

Kroki postępowania

1
Ogórki po zakupie moczymy w zimnej wodzie parę godzin, aby stały się jędrne. Ucinamy końcówkę i przekładamy do wiaderka.
Krok 1 - Ogórki małosolne „na bogato” foto
2
Na wierzchu układamy liście chrzanu, dębu, porzeczki oraz szczypior czosnku i koper ogrodowy. Zagotowujemy pół litra wody i rozpuszczamy w niej sól. Wlewamy do ogórków.
Krok 2 - Ogórki małosolne „na bogato” foto
3
Resztę wody dolewam zimną uzupełniając poziom do momentu, aż woda zakryje ogórki. Ogórki nakrywam talerzem obciążonym ciężarkiem.
Krok 3 - Ogórki małosolne „na bogato” foto
4
Do spożycia są już gotowe następnego dnia (są wtedy słodkawe z lekkim posmakiem soli). Z każdym dniem ogórki będą mocniej słone także możemy moment na spożycie możemy wybrać dowolnie. Smacznego.
Krok 4 - Ogórki małosolne „na bogato” foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 08.08.2015 09:46
Ciekawy przepis, muszę spróbować.
aginaa 17.12.2013 07:59
lubie takie ogorki
norweska20 16.12.2013 22:31
ja również bym zjadła super
migotka28 16.12.2013 21:58
piękne ogóraski ale bym teraz zjadła takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak