Ogórki kwaszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    5 kg
  • koper

    5 gałęzi
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • czosnek

    1 główka
  • liście dębu lub wisni

    10 sztuk
  • woda

    4 litry
  • sól kamienna

    4- 6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć, następnie włożyć je ciasno do słoików, dodać koper, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, po 1/2 ząbka czosnku i liście dębu, po 1- 2 sztuki na słoik. Wodę wymieszać z solą i zalać nią ogórki w słoikach (woda ma być zimna, nie chlorowana, zaś sól kamienna, inaczej ogórki mogą \"kipieć\"), szczelnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 05.02.2014 16:01
świetne ogórki,bardzo lubie
Wafelek2601 31.08.2013 14:33
Bardzo dobre
IKrakowianka 26.01.2013 22:38
idealne
Ewelina47 17.11.2010 10:19
uwielbiam
IlonaAlbertos 11.09.2010 23:05
Uwielbiam ogórki kwaszone, zupę ogórkową itd. więc i zapasy muszą być :)
Margo1 07.09.2010 08:46
Ale słój zrobiłaś !!!!
Iwusia 07.09.2010 05:57
Mniam !!! Ile ogórków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat