Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kwaszone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 5 kg
koper 5 gałęzi
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
czosnek 1 główka
liście dębu lub wisni 10 sztuk
woda 4 litry
sól kamienna 4- 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kwaszone

Ogórki dokładnie umyć, następnie włożyć je ciasno do słoików, dodać koper, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, po 1/2 ząbka czosnku i liście dębu, po 1- 2 sztuki na słoik. Wodę wymieszać z solą i zalać nią ogórki w słoikach (woda ma być zimna, nie chlorowana, zaś sól kamienna, inaczej ogórki mogą \"kipieć\"), szczelnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.02.2014 16:01
świetne ogórki,bardzo lubie
Wafelek2601 31.08.2013 14:33
Bardzo dobre
IKrakowianka 26.01.2013 22:38
idealne
Ewelina47 17.11.2010 10:19
uwielbiam
IlonaAlbertos 11.09.2010 23:05
Uwielbiam ogórki kwaszone, zupę ogórkową itd. więc i zapasy muszą być :)
Margo1 07.09.2010 08:46
Ale słój zrobiłaś !!!!
Iwusia 07.09.2010 05:57
Mniam !!! Ile ogórków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak