Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kwaszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy
Koperek suszony Prymat z baldachami i nasionami
czosnek 2-3 ząbki ( na jeden słoik 2-3 ząbki
chrzan kilka wiórków chrzanu (na litr
Gorczyca biała cała Prymat kilka nasion gorczycy (na litr w
sól 4 dag (na litr wody)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kwaszone

Wykonanie:
Młode ogórki bez żadnych uszkodzeń dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody na 2-3 godziny. Po czym ustawić w dokładnie wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, gałązkę kopru, obrany czosnek i nasiona gorczycy. Zagotować wodę z solą i gorącą zalać ogórki, szczelnie zamknąć. Po 3-5 dniach ogórki można poddać pasteryzacji przez 10-15 minut w temperaturze 80 stopni, nie ukwaszą się wtedy zbyt mocno, a zarazem zachowają jędrność i jednakowy smak przez całą zimę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 22.01.2019 15:08
Lubie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak