Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki krokodylki z chili

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki krokodylki z chili to coraz częściej przygotowywane przetwory z wykorzystaniem ogórków, zaraz obok konserwowych i kiszonych. Swoim kształtem (ogórki podzielone na ćwiartki) przypominają krokodyle, a dodatek papryczki chili nadaje im pikanterii. Wspaniale smakują jedzone prosto ze słoiczka lub jako przekąska do dania głównego. 

Składniki:

Składniki:

ogórki 2 kg
roztarte ząbki czosnku 2 sztuki
Sól kamienna do przetworów niejodowana 2 łyżki
cukier 1 i 1/2 szklanki
ocet biały 1 szklanka
olej rzepakowy 1 szklanka
papryczka chilli 2 sztuki

Porada

Ogórki mogą być obrane, ale nie muszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki krokodylki z chili

  • do przygotowania "krokodylków" przydadzą się 4 słoiki po 0,5l 
  • ogórki krokodylki z chili
  • przetwory z ogórków

 

1. Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy w słupki.

2. Tak przygotowane ogórki wkładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pięć godzin.

3. Następnie dodajemy czosnek, chili, mieszamy i zalewamy ciepłym olejem rzepakowym.

4. Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy, aż się rozpuści i zalewamy ogórki.

5. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na dziesięć godzin, aby przeszły wszystkimi smakami.

6. Następnie ogórki wkładamy do słoików i mocno zakręcamy.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 12.12.2023 00:55
W wekach na obrazku widać chyba cebulę, pieprz czy też ziele angielskie i jakąś gałązek zieleniny. Co z rostworem który stworzyliśmy w misce, rozlewamy w sloiki z ogórkami, czy zostawiamy w misce? No i co z papryczkami- kroimy do miski czy całe i czy wkładamy do słoików czy nie? Proszę bardziej sprecyzować. Dziękuję I pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak