Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki korniszony tradycyjne

5.0
(178)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na tradycyjne korniszony, które doskonale smakują podane z daniami z grilla i dań mięsnych. Ja lubię je chrupać same! Ogórki korniszony robię w zalewie octowej z chrzanem, koprem i gorczycą. 

Składniki:

ogórki 3 kilogramy
woda 3 litry
ocet 10 % 0,5 litra
cukier drobny 6 łyżek
Sól kamienna do przetworów niejodowana 3 łyżki
koper świeży kilka sztuk
chrzan korzeń kilka sztuk
czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 12 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1 opakowanie
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki korniszony tradycyjne

Mój ulubiony przepis na ogórki korniszony. Poza kiszonymi, w sezonie ogórkowym robię jeszcze korniszony, czyli ogórki z mnóstwem pachnących przypraw w zalewie octowej. Korniszony z tego przepisu są chrupiące i jędrne. 

Kroki postępowania

1

Ogórki umyć - dobrze jeśli są jednakowej długości wtedy ładnie wyglądają w słoikach. Czosnek obrać ze skórek koper połamać na mniejsze kawałki; chrzan obrać pokroić na 2 cm kawałki.

Krok 1 - Ogórki korniszony tradycyjne foto
2

W czystych umytych słoikach wkładać po gałązce kopru, kawałku chrzanu, dodać po 1-2 ząbki czosnku. Ułożyć ciasno ogórki. Dodać po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoja.

Krok 2 - Ogórki korniszony tradycyjne foto
3

Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem solą oraz cukrem zielem angielskim i pieprzem. Gorącą zalewą zalać ogórki.  Zakręcić słoiki i pasteryzować do 10 minut.

Krok 3 - Ogórki korniszony tradycyjne foto

Ogórki korniszony możecie wykorzystać do:

  • sałatek;
  • przekąsek - koreczków, kanapeczek;
  • zakąsek;
  • dań na ciepło - strogonowa lub leczo.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lena 15.07.2023 10:08
Czy zalewany gorącą zalewą?
Doradca Smaku 17.07.2023 15:09
Tak, ogórki należy zalać gorącą zalewą. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Granita 18.09.2013 08:54
cieszą szczególnie zimą:)
Janina 19.07.2013 13:24
Lubię korniszony;)
msmors 19.07.2013 11:50
uwielbiam takie
IwonaDD 19.07.2013 10:55
moje ulbione !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak