Ogórki konserwowe z miodem

Ogórki konserwowe z miodem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki

    2-3 kilogramy
  • woda

    3 litry
  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • cukier

    2 szklanki
  • miód wielokwiatowy

    3 łyżki
  • sól

    3 płaskie łyżki

dodatki do każdego słoika

  • koper świeży

    1 gałązka
  • czosnek

    2 ząbki
  • chrzan

    1 kawałek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1-2 sztuki
  • ziele angielskie

    kilka kulek
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trochę inaczej przygotowane ogórki, warte uwagi, bo są bardzo kruche i smaczne.

Ogórki umyć i ułożyć w czystych słoikach razem z przyprawami (ogórków nie obieramy i nie kroimy; dodajemy je w całości).

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki, zakręcić i zostawić na noc, a rano włożyć do dużego garnka z wkładką lub ścierką na dnie i zagotować tylko 1 minutę od momentu zawrzenia wody. Woda powinna sięgać do połowy słoików.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 27.12.2016 21:00
Wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat