Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • woda

    4 litry
  • cukier

    20 łyżek
  • sól

    4 łyżki kopiaste
  • ocet

    1 1/2 szkl
  • Dodatki:

    do każdego słoika
  • koper

    1 baldach z lodygą
  • czosnek

    2-3 średnie ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt większa
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • pieprz

    4-6 ziaren
  • chrzan

    1 kawałek
  • Gorczyca biała cała Prymat

    kilkanascie ziaren
  • ogórek gruntowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

Przepis na:

  • zalewę do ogórków
  • ogórki konserwowe

1. Ogórki umyć i osączyć.

2. Z podanych składników ugotować zalewę. Przestudzić.

3. Do umytych słoików nakładać przygotowany koper, ogórki i pozostałe przyprawy.

4. Zalać przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 minut.

Lipiec i sierpień to idealny czas na kiszenie ogórków. Dzięki wskazówkom w tym przepisie, zrobisz do nich doskonałą zalewę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Ada-Gaba 30.06.2017 12:24
znakomite ogórki
katarzynka455 29.06.2017 20:39
Justyś potwierdzam:)
Justi2401 29.06.2017 12:56
Domowe najlepsze!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat