Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Zalewa:
-
woda
4 litry -
cukier
20 łyżek -
sól
4 łyżki kopiaste -
ocet
1 1/2 szkl -
Dodatki:
do każdego słoika -
koper
1 baldach z lodygą -
czosnek
2-3 średnie ząbki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt większa -
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna -
pieprz
4-6 ziaren -
chrzan
1 kawałek -
Gorczyca biała cała Prymat
kilkanascie ziaren -
ogórek gruntowy
Przepis i sposób przygotowania Ogórki konserwowe z łagodną zalewą
Przepis na:
- zalewę do ogórków
- ogórki konserwowe
1. Ogórki umyć i osączyć.
2. Z podanych składników ugotować zalewę. Przestudzić.
3. Do umytych słoików nakładać przygotowany koper, ogórki i pozostałe przyprawy.
4. Zalać przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
Lipiec i sierpień to idealny czas na kiszenie ogórków. Dzięki wskazówkom w tym przepisie, zrobisz do nich doskonałą zalewę.
Komentarze (3)