Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe pasteryzowane na drugi dzień

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty i szybki przepis na korniszony. Jeśli lubicie przetwory z ogórków, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Nadają się za równo do kanapek, jako dodatek do obiadu i samodzielna przekąska. Polecam

Składniki:

ogórek gruntowy 3 kg
korzeń chrzanu 4 szt
woda 6 szklanek
ocet 10 % 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 6 łyżeczek
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 10 zirenek
marchewka 1 szt
cebula 1 szt średnia
ząbki czosnku 5-6 szt
ziele angielskie 10 ziarenek
cukier 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe pasteryzowane na drugi dzień

Ogórki umyć dokładnie i wybierać małe korniszony, zdrowe. Układać w czystych słoikach pionowo. Do każdego słoika wkładać po kawałku korzenia chrzanu, mały kawałek marchewki, ząbek czosnku, cebulkę piórko. Ziele angielskie 1, pieprz 2 ziarenka, liść laurowy 1. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, octu i soli i gorącą zalewą zalewać ogórki. Zakręcić i odstawić na blat do drugiego dnia. Na drugi dzień pasteryzować 10 minut. Wynieść do piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.01.2017 17:14
moje ulubione :-)
MagdalenaIC 29.01.2017 00:02
Pyszne :)
Łukasz15 28.01.2017 22:47
Pyszne ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak