Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Ogórki konserwowe na zimę

4.7
(94)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Ogórki konserwowe przepis na zimę, to smak lata zamknięty w słoiczku. Te przetwory pokochasz i chętnie będziesz sięgać po nie ze spiżarki. Zobacz przepis na sprawdzoną zalewę octową z cukrem, kolorowym pieprzem i przyprawami.

Składniki:

ogórki świeże
2 kilogramy
ocet 10 %
1 szklanka
woda
6 szklanek
cukier
1 szklanka
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
nasiona gorczycy Prymat
6 łyżeczek
Ziele angielskie całe Prymat
12 sztuk
Sklep Prymat
marchew
1 sztuka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
6 łyżeczek
Sklep Prymat
świeży koper
kilka gałązek

Porada

Ogórki nadają się do jedzenia po 2 tygodniach.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe na zimę

Ogórki konserwowe przepis:

Już latem warto przygotować się na zimę i wkładać w słoiki ogórki, kiedy ich cena jest najniższa i trwa sezon. Do konserwowania wybierajmy niewielkie ogórki, ponieważ mamy pewność, że po otworzeniu słoika wszystkie będą idealnie zakonserwowane. Ogórki z tego przepisu wychodzą twarde, chrupiące, a zalewa ma wyraźnie słodszą nutę. To wszystko dzięki dodatkowi octu do zalewy i przyprawom. Zobaczcie sami, jak łatwo przygotować wyjątkowe przetwory na zimę. 

1. Przygotować zalewę zagotowując wodę z solą, cukrem i octem, gotować aż cukier się rozpuści.

2. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki i włożyć na godzinę do zimnej, osolonej wody.

3. W tym czasie przygotować słoiki, wyparzyć je i osuszyć. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodać po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego.

4. Włożyć do słoików dosyć ciasno ogórki, dodać po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec włożyć mały baldach kopru z nasionami.

5. Słoiki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować partiami w garnku 5 minut od zagotowania wody (im mniejsze ogórki, tym czas pasteryzacji jest krótszy). Następnie wyjąć słoje, postawić je do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Ogórki konserwowe przepis to proste w przygotowaniu przetwory, które zawsze smakują. Wystarczy zaledwie kilka kroków, by wyjątkowe w smaku ogórki znalazły się w Twojej spiżarce. Po więcej przepisów na wyjątkowe ogórki konserwowe wpadajcie do serwisu Doradca Smaku, do zakładki PRZEPISY -> PRZETWORY -> PRZETWORY WARZYWNE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

michu 19.08.2023 12:52
szklanka ma 250 ml ?
Doradca Smaku 21.08.2023 12:43
Dokładnie tak, ok. 250 ml. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Kasia 11.08.2023 23:13
Rozumiem przepis, proszę tylko napisać jakie słoiki? O jakiej pojemności?
Doradca Smaku 16.08.2023 12:24
Odpowiednie będą słoiki o pojemności 1 litra.
Klausia 17.09.2014 19:48
super wyglądają
xjustynka89x 31.08.2014 10:57
super to wygląda z marchewką w kształcie gwiazdek :D
olkaaa 31.08.2014 10:24
bardzo lubię
Jolanta_P-S 31.08.2014 10:04
Dla ozdoby, ale jak komuś się nie chce bawić w wycinanie wystarczy pokroić w plasterki.
VioletoweKucharzenie 31.08.2014 10:00
Fajnie powycinane marchewki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak