Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe na zimę
Ogórki konserwowe na zimę warto wkładać w słoiki, kiedy ich cena jest najniższa i trwa sezon. Do konserwowania wybierajmy niewielkie ogórki. Ogórki z tego przepisu wychodzą twarde, chrupiące, a zalewa ma wyraźnie słodszą nutę.
1. Przygotować zalewę zagotowując wodę z solą, cukrem i octem, gotować aż cukier się rozpuści.
2. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki i włożyć na godzinę do zimnej, osolonej wody.
3. W tym czasie przygotować słoiki, wyparzyć je i osuszyć. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodać po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego.
4. Włożyć do słoików dosyć ciasno ogórki, dodać po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec włożyć mały baldach kopru z nasionami.
5. Słoiki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować partiami w garnku 5 minut od zagotowania wody (im mniejsze ogórki, tym czas pasteryzacji jest krótszy). Następnie wyjąć słoje, postawić je do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.