Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe na zimę
Ogórki konserwowe przepis:
Już latem warto przygotować się na zimę i wkładać w słoiki ogórki, kiedy ich cena jest najniższa i trwa sezon. Do konserwowania wybierajmy niewielkie ogórki, ponieważ mamy pewność, że po otworzeniu słoika wszystkie będą idealnie zakonserwowane. Ogórki z tego przepisu wychodzą twarde, chrupiące, a zalewa ma wyraźnie słodszą nutę. To wszystko dzięki dodatkowi octu do zalewy i przyprawom. Zobaczcie sami, jak łatwo przygotować wyjątkowe przetwory na zimę.
1. Przygotować zalewę zagotowując wodę z solą, cukrem i octem, gotować aż cukier się rozpuści.
2. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki i włożyć na godzinę do zimnej, osolonej wody.
3. W tym czasie przygotować słoiki, wyparzyć je i osuszyć. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodać po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego.
4. Włożyć do słoików dosyć ciasno ogórki, dodać po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki), na koniec włożyć mały baldach kopru z nasionami.
5. Słoiki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować partiami w garnku 5 minut od zagotowania wody (im mniejsze ogórki, tym czas pasteryzacji jest krótszy). Następnie wyjąć słoje, postawić je do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.