OGÓRKI KONSERWOWE.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 kg małych ogórków

  • 5 szklanek wody

  • szklanka octu 10%

  • 1,5 łyżki soli

  • 2 łyzki cukru

  • 2 łodygi kopru

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • pieprz w ziarnkach

  • korzeń chrzanu

  • 2 główki czosnku

  • ziele angielskie

  • Gorczyca biała cała Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i ściśle ułożyć w słojach. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól oraz cukier, zagotować, ostudzić. Do każdego słoja włożyć 3 ząbki czosnku,2 liście laurowe,4 ziarna pieprzu,2 ziarenka ziela angielskiego,5-10 ziaren gorczycy i wlać zimną zalewę (3 cm poniżej brzegów słoika). Słoje lekko zamknąć nakrętkami i pasteryzować przez 35 min.Kto chce, może do każdego słoika włożyć dymkę i kilka plasterków marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat