Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na jeden duuży koktajl

ogórki dowolna ilość
koper świeży tylke gałazek ile słoików
korzeń chrzanu
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Kminek cały Prymat

zalewa

woda 2 l
ocet 10 % 1 szklanka
sól 2 łyżki
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Słoiki myjemy i wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Ogórki myjemy.
Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu.
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy ocet i podgrzewamy jeszcze chwile do ponownego zawrzenia. Gorącym roztworem zalewamy słoiki.
Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C prze 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 07.08.2016 23:32
dziękuję za miłe komentarze :)
mirosława4 03.08.2016 07:24
z takim i przyprawami jeszcze nie robiłam
norweska20 02.08.2016 23:21
zawsze chętnie zjem :)
Łukasz15 02.08.2016 22:48
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak