Ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ogórki konserwowe - chrupiące, pachnące koprem i aromatycznymi przyprawami. Przepełnione delikatną słodyczą i lekko pikantnym smakiem. Po prostu pyszne! 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki gruntowe

    2 kilogramy
  • czosnek

    4 ząbki
  • świeży koper

    4 gałązki
  • korzeń chrzanu

    1 kawałek

Zalewa:

  • woda

    1,5 litra
  • ocet 10 %

    380 mililitrów
  • cukier

    200 gramów
  • sól kamienna

    40 gramów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Przygotowanie ogórków zaczynamy od dokładnego umycia i wyparzenia słoików oraz zakrętek. Najlepiej sprawdzą się tu słoiki o pojemności 900 ml.

Do każdego słoika wrzucamy mały kawałek chrzanu, czosnku oraz koper. Każdy słoik wypełniamy ciasto ogórkami.

Zalewa:

Do garnka wlewamy dwa litry wody. Dodajemy liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego.

Kiedy woda zagotuje się, dodajemy sól oraz cukier. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut. Gotową zalewę zdejmujemy z palnika, dodajemy ocet i mieszamy.

Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą. Ogórki w słoiku powinny być całkowicie przykryte zalewą. Zakręcamy mocno każdy słoik i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak słoiki do całkowitego wystudzenia.

Jeśli ogórki są zalane gorącą zalewą, nie ma potrzeby ich pasteryzować. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

Pasteryzacja:

Na dno szerokiego garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki z ogórkami tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy słoiki z ogórkami około 5 minut.

Nie sugerujcie się jednak podanym czasem. Warto jest obserwować kolor ogórków podczas pasteryzacji. Jeśli ich kolor zaczyna się zmieniać, należy przerwać pasteryzację. Wtedy ogórki pozostaną chrupiące.

Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy słoiki są szczelnie zamknięte. Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. Ogórki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Uwagi dodatkowe:

- ogórki na przetwory powinny być świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone,

- przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc,

- z podanej ilości składników otrzymujemy 6 dużych słoików o pojemności 900 ml ogórków konserwowych,

- ogórki nadają się do spożycia już po tygodniu, jednak warto poczekać przynajmniej miesiąc,

- po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce. Może stać otwarty nawet kilka tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat