Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 6 kg
woda 5 litrów
ocet 3 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 3 łyżki
marchewki
Gorczyca biała cała Prymat
czosnek
ziele angielskie
seler
pietruszka
pieprz
cebula
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Kroki postępowania

1
Z ogródka zrywam 6kg świeżych ogórków;)
Krok 1 - Ogórki konserwowe foto
2
Do każdego słoika kładę: natkę pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, pół łyżeczki gorczycy, duży ząbek czosnku, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchewki, małą laseczkę chrzanu i łodygę zielonego kopru i upycham słoik ogórkami.
Krok 2 - Ogórki konserwowe foto
3
Zalewę robię mieszając wodę, ocet, cukier i sól. Lekko podgrzewam i zostawiam do wystygnięcia. Ogórki zalewam zimną zalewą. Słoiki zamykam i ustawiam w kociołku z wodą. Zagotowuje i natychmiast zestawiam z ognia. Przez grubą rękawicę wyjmuję z kociołka słoiki i przykrywam kocem do wystygnięcia.
Krok 3 - Ogórki konserwowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.11.2012 00:09
robię takie ogórki ale do konserwowych nie dodaję czosnku.
dianix 28.08.2012 19:10
nawet je lubię
Kuchareczka2 17.08.2012 19:46
fachowa robota
wulkanxd 05.08.2012 21:39
pyszności
sylwia / sytofala 30.07.2012 20:49
sezon trwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak