Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    1,5 kg
  • cebula czerwona

    150 g
  • papryczka chili

    1 szt
  • ocet

    200 ml
  • sól

    6 łyżek
  • koper

    2 kwiatostany
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 łyżeczka
  • pieprz biały Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki opłukałem. Wymieszałem 4 szklanki zimnej wody z 4 łyżkami soli, zalałem ogórki i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąłem ogórki, opłukałem i osuszyłem. Kwiatostany kopru umyłem i osuszyłem. Strąk papryczki chili naciąłem wzdłuż (usunąłem nasiona), posiekałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w krążki . Wszystkie składniki oraz ziarenka pieprzu przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików.
Przygotowałem zalewę. Zagotowałem 4 szklanki wody z resztą soli i cukrem, wlałem ocet. Ogórki zalałem taką ilością płynu, aby sięgał 2 cm poniżej brzegu słoika. Szczelnie zamknąłem, wstawiłem do garnka z taka ilością wody, aby sięgała do ¾ wysokości słoików.
Pasteryzowałem 30 minut w temperaturze 75 stopni C ( czas pasteryzacji rozpoczyna się wówczas, gdy woda osiągnie w/w temperaturę).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

05.09.2015 10:18
takich nie robiłam

Aleksandra/Olcia

05.09.2015 09:03
pyszne do bułeczki z domowym pasztetem

Malinka

05.09.2015 09:01
Niby zwykłe ogórki, a tak niezwykle wyglądają...SUPER!

cooked

05.09.2015 08:25
super przepis ;)

Skotka

04.09.2015 22:29
Pięknie wyglądają

Renataj

04.09.2015 22:05
Prezentują się uroczo:)

IKrakowianka

04.09.2015 21:45
super ogóreczki

bogusia 82

04.09.2015 21:17
ogóreczki jak malowane:)

Bernadeta1

04.09.2015 20:42
uwielbiam pikantne ogóreczki

Mama niejadka

04.09.2015 20:38
Pięknie się prezentują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat