Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone z koprem włoskim
Zagotować wodę i rozpuścić w gorącej sól i cukier, biorąc łyżeczkę cukru i 1,5 łyżki soli (2 płaskie) na każdy litr wrzątku.
Na dnie każdego słoika ułożyć liść chrzanu, dodać 2 niewielkie ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki, kawałek łodygi kopru - wsypać pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego. Słoiki wypełnić ciasno ogórkami, na wierzchu położyć baldach kopru ogrodowego, dodać dużą szczyptę nasion kopru włoskiego oraz 1-2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki - zalać gorącą solanką. Na wierzchu słoika można położyć kawałek liścia chrzanu.
Słoiki natychmiast szczelnie zakręcić i pozostawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, aż lekko ukisną - pod słoiki położyć tacę wyłożoną gazetami lub kilkoma warstwami papierowych ręczników, ponieważ w czasie początkowej fermentacji będzie wypływał sok.
Po kilku dniach dokręcić i wynieść do chłodnego pomieszczenia.