Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone w butelkach

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
sól 1 łyżka/litr wody
koper 1 baldachim suszony
czosnek ząbki 1 duża sztuka
chrzan świeży 3 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone w butelkach

Do kiszenia nadają się ogórki o średnicy mniejszej od wlotu butelki. Ogórki umyć i zostawić zalane zimną woda na 1-2 godziny. Następnie ogórki po nakłuwać widelcem. Do każdej z butelek (ja wykorzystuje butelki 1 litrowe po mleku) włożyć chrzan, koper, czosnek. Następnie wkładać ogórki tak aby były ciasno ułożone. Zagotować litr wody z kopiatą łyżką soli. Jak roztwór przestygnie zalać ogórki w butelce. Butelkę zakręcić. Przez 3-4 dni trzymać w temperaturze pokojowej następnie przenieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 24.01.2016 16:19
świetny pomysł,zawsze brakuje mi słoików

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak