Ogórki kiszone w butelkach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogorki gruntowe

    1 kg
  • sól

    1 łyżka/litr wody
  • koper

    1 baldachim suszony
  • czosnek ząbki

    1 duża sztuka
  • chrzan świeży

    3 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do kiszenia nadają się ogórki o średnicy mniejszej od wlotu butelki. Ogórki umyć i zostawić zalane zimną woda na 1-2 godziny. Następnie ogórki po nakłuwać widelcem. Do każdej z butelek (ja wykorzystuje butelki 1 litrowe po mleku) włożyć chrzan, koper, czosnek. Następnie wkładać ogórki tak aby były ciasno ułożone. Zagotować litr wody z kopiatą łyżką soli. Jak roztwór przestygnie zalać ogórki w butelce. Butelkę zakręcić. Przez 3-4 dni trzymać w temperaturze pokojowej następnie przenieść w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 24.01.2016 16:19
świetny pomysł,zawsze brakuje mi słoików

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat