Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone na zimę (w butelce)

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koper świeży 3 łodygi
chrzan - liście 2 szt
czosnek 5 ząbków
liście czarnej porzeczki 2 szt
sól 3 łyżki
ogórki 3-4 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone na zimę (w butelce)

3 litry wody zagotować wraz z 3 łyżkami soli, ostudzić. Ogórki, koper, liście chrzanu i porzeczki opłukać. Czosnek obrać i przekroić na pół. Do plastikowej butelki po wodzie mineralnej (z szeroką szyjką) włożyć ogórki, koper, liście chrzanu i porzeczki oraz czosnek. Całość zalać wodą z solą. Butelkę zakręcić ale nie do końca i odstawić w ciemne miejsce. Następnie po 3 dniach nakrętkę dokręcić i butelkę wraz z ogórkami odstawić w chłodne miejsce. Ogórki można przechowywać aż do zimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 04.02.2014 12:03
mi z plastiku nie smakuja ogorki
Grazyna0211 08.01.2014 15:32
ciekawy pomysł nigdy tak nie kisiłam zawsze w słojach
Ewelina38 24.11.2013 14:57
moja teściowa takie robi, do butelki przywiązuje sznurek i trzyma je w studni, uwielbiam je :)
olkaaa 09.08.2013 07:38
jeszcze tak nie próbowałam
caralajna 03.08.2013 08:02
bardzo praktyczny pomysł kiszenia w butelkach po wodzie
alaaa 28.07.2013 16:40
tak butla to na długo wystarczy,masz dużo zapasów,,,
gosia56 27.07.2013 22:08
moja sąsiadka też tak kisi ogórki ja tylko w słoiku
idealme 27.07.2013 18:43
nie jestem zwolenniczką kiszenia w plastiku, jednak ciągle wolę gliniane garnki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak