ogórki kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    4 kg
  • woda

    2 litry
  • Koperek suszony Prymat

    1 wiązka
  • chrzan świeży

    2 szt.
  • czosnek

    2 główki
  • sól

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki wymyć i ułożyć w dużych słoikach-900 ml. Do każdego słoika włożyć koper, obrany i cienko pokrojony chrzan i 2-3 ząbki czosnku. Wodę zagotować ,wsypać sól i wymieszać. Gorącą zalewać ogórki i zakręcać je mocno. Wystawić w chłodne miejsce. Podłożyć gazetę bo podczas kiszenia może wypływać ze słoików woda.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 18.06.2012 07:58
kapitalne, właśnie mi się robią :)
mamusia1 27.02.2012 14:11
rewelacja!
mamusia1 27.02.2012 14:11
rewelacja!
Beata73 13.02.2012 10:01
pyszne
Beata73 13.02.2012 10:01
pyszne
SyMiki 03.05.2011 14:45
pyszne
Beata73 01.05.2011 14:24
smaczne
Beata73 01.05.2011 14:24
smaczne
Izabela28 10.01.2011 13:29
Uwielbiam ogórki kiszone:)
muflon 24.12.2010 23:45
uwielbiam taką1

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat