Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    1 kilogram
  • świeży koper

    3 łodygi
  • korzeń chrzanu

    3 sztuki
  • liście wiśni

    5 sztuk
  • czosnek

    1 główka
  • woda

    1 lirt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy , chrzan, koper i liście wiśni płuczemy w wodzie.
Do słoików wkładamy całe ogórki, po kawałku korzenia chrzanu, obranym ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz liście wiśni i baldachimy kopru. Wszystko zalewamy zalewą zrobiona z 1 litra wody i jednej dużej łyżki soli. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę do zakiszenia (przynajmniej 2,3 tygodnie)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 15.12.2016 23:22
też zrobiłam ,moje ulubione
Patrycja33 12.10.2016 00:06
uwielbiam, sa niesamowite w smaku !
bertpvd 15.09.2016 19:50
uwielbiam ogórki w takim wydaniu
adelajda 15.09.2016 16:27
Też takie robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat