Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    5 kg
  • woda gorąca

    5 litrów
  • sól

    5 łyżek
  • korzeń chrzanu

    2-3 cm na słoik
  • koper świeży

  • ząbki czosnku

    2-3 na słoik
  • Przyprawa do ogórków kwaszonych i małosolnych

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i osuszyć. Na dno słoika włożyć koper, kawałek chrzanu i obrane i przepołowione ząbki czosnku. W słoiku poukładać ogórki.
Przygotować zalewę z wody i soli (na litr wody łyżka soli).
Do słoika dodać po łyżeczce przyprawy do ogórków kwaszonych i małosolnych.
Zaleć gorącą zalewą i delikatnie zakręcić. Pozostawić na ok. 2 tygodnie do ukiszenia. Po tym czasie dokręcić i wynieść do piwnicy na zimę :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

15.09.2016 10:40
ogorki kiszone sa wspaniale!

Wacław

13.09.2016 11:27
robimy podobnie :-)

mysza75

13.09.2016 10:25
uwielbiam takie ogóry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat