Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak cieszyć się smakiem najlepszych ogórków przez cały rok? Oczywiście je ukisić! Sprawdźcie ten przepis na kiszone ogórki i cieszcie się smakiem lata nawet zimą! 

Składniki:

ogórki świeże 5 kg
woda gorąca 5 litrów
sól 5 łyżek
korzeń chrzanu 2-3 cm na słoik
koper świeży
ząbki czosnku 2-3 na słoik
Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Ogórki umyć i osuszyć. Na dno słoika włożyć koper, kawałek chrzanu i obrane i przepołowione ząbki czosnku. W słoiku poukładać ogórki.
Przygotować zalewę z wody i soli (na litr wody łyżka soli).
Do słoika dodać po łyżeczce przyprawy do ogórków kwaszonych i małosolnych.
Zaleć gorącą zalewą i delikatnie zakręcić. Pozostawić na ok. 2 tygodnie do ukiszenia. Po tym czasie dokręcić i wynieść do piwnicy na zimę :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.09.2016 10:40
ogorki kiszone sa wspaniale!
Wacław 13.09.2016 11:27
robimy podobnie :-)
mysza75 13.09.2016 10:25
uwielbiam takie ogóry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak