Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    5 kg
  • czosnek

    1 główka
  • koper

    1 pęczek
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • woda

  • sól

    2 łyżki na litr wody
  • chrzan

    1 korzeń
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach na ścisło. Po zalaniu zalewą nie powinny wypływać. Do słoików wkładamy również uprzednio umyty koper( gałązkę), ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Możemy wrzucić też po 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Do garnka lub innego naczynia nalewamy wodę i dodajemy po 2 płaskie łyżki soli kamiennej na litr wody. Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się soli. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Szczelnie zakręcamy słoiki i odstawiamy je w chłodne miejsce. Do kiszenia ogórków możemy też dodać na słoik po liściu dębu lub wiśni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia26 24.08.2014 09:09
ale smakołyki
pestka 24.08.2014 08:36
bardzo lubię takie ogórki
RenataZ-et 23.08.2014 22:46
takie są najlepsze !
Wafelek2601 23.08.2014 22:31
Smaczne ogórki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat