Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małych ogórków gruntowych

    2 kg
  • czosnek

    kilka sztuk
  • koper świeży

    kilka sztuk
  • chrzan świeży

    kilka sztuk
  • liście wiśni

    kilka sztuk
  • liście czarnej porzeczki

    kilka sztuk
  • sól kamienna do ogórków

    1 szt
  • chili pieprz cayenne

    kilka sztuk
  • gorczyca biała cała

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku.Wcisnąć po 4 ząbki czosnku, 2 małe laski chrzanu, 5 ziaren gorczycy,1/2 papryczki chili suszonej lub świeżej,po 3-4 liście czarnej porzeczki i wiśni. Do słoików nalewać zalewę, zamknąć i odstawić w chłodne ciemne miejsce.

Zalewa:
Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodajemy 2 łyżki soli kamiennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 26.09.2013 17:44
pycha ogórki,takie swojskie najlepsze
Ibag24 30.09.2012 09:13
dobre
jasiek 24.02.2012 09:11
dobre
aacaac 15.07.2011 08:23
lubię
angelika14 31.01.2011 16:29
ja również przygotowuje ogoreczki
Ewelina43 17.12.2010 19:55
są pyszne
IlonaAlbertos 16.12.2010 18:48
Każdego roku robię zapasy ogórków kiszonych. Chyba każdy je uwielbia :)
IlonaAlbertos 16.12.2010 18:48
Każdego roku robię zapasy ogórków kiszonych. Chyba każdy je uwielbia :)
IlonaAlbertos 16.12.2010 18:48
Każdego roku robię zapasy ogórków kiszonych. Chyba każdy je uwielbia :)
IlonaAlbertos 16.12.2010 18:48
Każdego roku robię zapasy ogórków kiszonych. Chyba każdy je uwielbia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat