Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe
czosnek
ziele angielskie
przyprawa do kwaszenia ogórków
Liść laurowy suszony Prymat
korzeń chrzanu
koper świeży
woda
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Do każdego słoika (o.1 litr) włożyć po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, małym kawałku liścia laurowego,2 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i 1 łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków. Nałożyć ogórki. Między nie powtykać po kawałku obranego chrzanu i łodygi koperku razem z kwiatostanami (1 duża łodyga na 3 słoiki). Przygotować solankę. Na każdy litr wody wsypać 1 łyżkę soli i zagotować. Solankę trzymać cały czas na ogniu i gotującą się wlewać pojedynczo do słoików z ogórkami. Od razu wycierać brzegi słoików, zakręcać mocno i odwracać słoiki do góry dnem. Jak ostygną można je odwrócić z powrotem. Tak przygotowane ogórki są twarde nawet po 2 latach. Czy dłużej nie wiem, bo u nas dłużej nigdy nie stały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 23.09.2011 00:19
też robię, domowe są najlepsze
halinka1011 12.08.2011 21:10
smakowite
Natalia37
Natalia37 12.08.2011 18:02
ja mam słoiki babci na gumkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak