Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    5 kg
  • cukier

    4 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 op
  • chrzan świeży

    3 szt
  • liście orzecha

  • czosnek

    12 ząbków
  • sól

    30 dkg
  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoiki dokładnie wymyć i wyparzyć. Sprawdzić czy się dokręcają. Ogórki dokładnie umyć. Liście orzecha, chrzan dokładnie umyć i pozostawić by obciekły. Chrzan pokroić w słupki niewielkie. Liście orzecha włożyć do słoika a następnie powkładać ogórki jeden obok drugiego ściśle. Pododawać ząbki czosnku, chrzan i przyprawy. Wodę zagotować z solą, cukrem i liśćmi laurowymi. Pozostawić by przestygła. Zalać ogórki tak by były całe pokryte wodą z solą. Słoiki dokładnie pozakręcać i odstawić np. na parapet na 2-3 dni. Jeśli nic się nie dzieje i się nie wylewa słoiki przenieść do piwnicy w ciemne i chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 08.12.2011 18:47
tez robie ; )
Neetka90 08.12.2011 18:47
tez robie ; )
Neetka90 08.12.2011 18:47
tez robie ; )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat