Ogórki duszone w sosie wg Buni

Ogórki duszone w sosie wg Buni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 sztuki
  • koper usiekany

    1/2 szklanki
  • masło

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • woda

    3/4 szklanki
  • śmietanka

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta do smaku
  • pieprz

    1 szczypta do smaku
  • cukier

    1 szczypta do smaku
  • sok z cytryny

    1 do smaku
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 szczypta
  • parmezan starty

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki duszone w sosie wg Buni foto
Ogórki umyć , odciąć delikatnie oba końce. Przeciąć na pół .Wydrążyć łyżeczką pestki tak by nie uszkodzić ścianek ogórka ( pestki zostawić - przydadzą się *).W szerokim garnku rozgrzać masło i włożyć na nie połówki ogórków.
Krok 2 - Ogórki duszone w sosie wg Buni foto
Obsmażyć z jednej i drugiej strony. Posypać koprem ( odrobinę zostawić do dekoracji).Smażyć z koprem ok. 2 minut .
Zalać wodą . Zagotować , zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przy uchylonej pokrywce 10 minut.
Krok 3 - Ogórki duszone w sosie wg Buni foto
W czasie kiedy ogórki sie duszą zmieszać żółtko ze śmietanką , 1 łyżeczką soku z cytryny .
Krok 4 - Ogórki duszone w sosie wg Buni foto
Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ogórki z garnka . Do sosu wlać śmietankę z żółtkiem . Wymieszać dokładnie . Wsypać tarty ser . Zagotować sos. Doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym białym pieprzem .
Ogórki włożyć ponownie do sosu.
Z pomidorków usunąć pestki- miąższ pokroić w drobną kostkę .
Podawać wypełniając wgłębienie w ogórkach pokrojonymi pomidorkami , odrobiną kopru i czarnuszką z młodymi ziemniakami i sosem od duszenia ogórków.
* Z wydrążonych pestek i miąższu ogórków robię zimny koktajl ( Koktajl z pestek ogórków )
Krok 5 - Ogórki duszone w sosie wg Buni foto
Przepis z cyklu ,,lato na działce czy pod namiotem " . Od zawsze ta potrawa gościła na moim stole jak tylko pojawiały się ogórki gruntowe .Delikatne ogóreczki z kremowym sosem + młode ziemniaczki i nic więcej nie potrzeba na letni posiłek .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
6zer 27.11.2013 10:26
fajny pommysł
Barbara13 26.11.2013 21:31
takich jeszcze nie miałam okazji próbować
Monika10 26.11.2013 20:44
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat