Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg
czosnek 2,5 główki
sól 7-8 łyżek
chili 2,5 łyżeczki
olej 16 łyżek
ocet 10 % 3 szklanki
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki

Ogórki płuczemy i koimy w paski bądź w ćwiartki (wtedy małe ogórki), dodajemy do ogórków obrany, czosnek, który jest pokrojony w plasterki. Następnie zasypujemy solą. Ogórki odstawiamy na okres 7 godzin. Po tym okresie oddzielamy wydzielony sok z ogórków od nich , zalewamy je zalewą..

Zalewa: ocet, cukier, olej, chilli, sól czyli pozostałe składniki łączymy ze sobą, zagotowujemy i zalewamy ogórki.
Po dobie przekładamy ogórki do słoików wraz z zalewą. Zakręcamy szczelnie. Ogórków nie pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 01.05.2013 19:00
ostre ogoreczki
TEtalicha 12.12.2012 21:00
tak , są ostre:)
Milena87 12.12.2012 20:51
Czy ogórki przez to, że w zalewie jest chili mają ostry smak?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak