Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogień i lód

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 l
sól 1 szczypta
cukier 4 łyżki
skórka z cytryny 1/2 szt
ryż 1/2 szkl.
jaja 2 szt
lody 0,7 l

Przepis i sposób przygotowania na: ogień i lód

Mleko zagotować z solą, połową cukru i tartą skórką, dosypać ryż i gotować na słabym gazie, pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać 2 żółtka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do 4 salaterek i wstawić do lodówki. Białka z resztą cukru ubić na pianę, dodać sok z cytryny. Na ryż położyć porcje lodów, polać pianą i wstawić na 5 minut do bardzo nagrzanego pieca. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 07.08.2012 22:18
zastanawiałam się co kryje się pod nazwą.
Marzena34 17.04.2012 20:13
fajne i nazwa extra
caralajna 23.01.2012 17:14
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak