Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócony placek ananasowy z kandyzowaną truskawką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 2 łyżki
ananas z puszki 8 plasterków
truskawki kandyzowane 20 sztuk
mąka 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 100 g
cukier 100 g
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócony placek ananasowy z kandyzowaną truskawką

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj masłem foremkę do tortownicy.
Oprósz cukrem dno foremki i ułóż plastry ananasa.
Zmiksuj w malakserze mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, masło, cukier i jajka, aż masa będzie jednolita. Dolej sok ananasowy i wymieszaj, żeby rozrzedzić ciasto.
Ostrożnie zalej ciastem plastry ananasa - ledwo je przykryje, więc delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Piecz placek 30 minut, następnie obwiedź brzegi łopatką, żeby odeszło od foremki, przykryj talerzem i jednym ruchem - ciach - szybko odwróć do góry dnem:).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak