Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone z rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 20 dag
cukier 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 10 łyżek

krem

masło 20 dag
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka

Dodatkowo

rabarbar 60 dag
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Na patelnię wsypać cukier i zrobić z niego jasny karmel
Krok 1 - Odwrócone z rabarbarem  foto
2
dodać do niego 60 dag pokrojonego w mniejsze kawałki rabarbaru i 1/4 łyżeczki soli, chwilkę razem przesmażyć, odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Odwrócone z rabarbarem  foto
3
Tortownicę około 25 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równo zimny rabarbar.
Krok 3 - Odwrócone z rabarbarem  foto
4
Całe jajka ubić z cukrem i wodą na puszysty krem do jajecznego kremu dodać przesiana i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wszystko wymieszać.
Krok 4 - Odwrócone z rabarbarem  foto
5
Przygotowanym ciastem zalać rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec około 25-30 minut po upieczeniu przestudzić.
Krok 5 - Odwrócone z rabarbarem  foto
6
Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem na talerzu i delikatnie zdjąć papier z rabarbaru, następnie zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 6 - Odwrócone z rabarbarem  foto
7
W 1/2 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy, a pozostałe mleko zagotować do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszając zagotować, odstawić do wystudzenia.
Masło o takiej samej temperaturze jak budyń utrzeć na krem do spienionego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń cały czas ucierając.

Zimne ciasto na wierzchu posmarować całym kremem budyniowym i wyrównać
Krok 7 - Odwrócone z rabarbarem  foto
8
dla dekoracji ciasto można polać polewa czekoladowa lub posypać startą czekoladą
Krok 8 - Odwrócone z rabarbarem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 11.05.2015 22:47
Świetne ciacho :)
Zdzisław 11.05.2015 21:38
takie słodkości lubię
teresa18 11.05.2015 21:31
lubię kwaskowate ciasta
Hrabina w kuchni 11.05.2015 21:21
Apetyczne ciasto
Katarzyna59 11.05.2015 20:52
smakowite ciasto
gosia1988 11.05.2015 20:45
smakowite ciasto
Kasnaj 11.05.2015 20:24
super ciasto
pestka 11.05.2015 20:19
uwielbiam ciasta owocowe
IZABELA29 11.05.2015 20:07
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak