Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto z żurawinami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 175 g
cukier kryształ 275 g
żurawina 180 g
mąka pszenna 125 g
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 3/4 łyżeczki
jajko 2 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto z żurawinami

(z przepisu Nigelli Lawson)

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć do środka blachę i foremkę (20 cm) do tarty. W rondelku rozgrzać 50 g masła z 50 g cukru oraz żurawiny. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia. W mikserze wymieszać 125 g masła, 125 g cukru, proszek do pieczenia, cynamon oraz jajka. Mieszać pulsacyjnie i dodać mleko. Przelej żurawinę do foremki, a na nią wlej ciasto. Piecz ok 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 22.01.2013 14:02
pycha
meg1984 18.01.2013 22:17
lubię z żurawiną
Noruas 18.01.2013 22:07
wygląda super :) aż chciałabym spróbować :)
marta19 18.01.2013 22:04
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak