Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jabłka 4-5 szt
przyprawa do deserów do smaku
cukier waniliowy 4 łyżki

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 6 łyżek
sól szczypta
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Bita śmietana

śmietana kremowa 30% 0,5 l
cukier puder 2-3 łyżki
śmietan fix 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 02.04.2016 17:49
Ciasto bardzo dobre , ale łyżeczka ekstra ! :)
bietka 11.01.2016 10:58
pyszne ciacho :)
agnieszka214 09.01.2015 16:32
super smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak