Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jabłka

    4-5 szt
  • przyprawa do deserów

    do smaku
  • cukier waniliowy

    4 łyżki

Biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    szczypta
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Bita śmietana

  • śmietana kremowa 30%

    0,5 l
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • śmietan fix

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sezamek

02.04.2016 17:49
Ciasto bardzo dobre , ale łyżeczka ekstra ! :)

bietka

11.01.2016 10:58
pyszne ciacho :)

agnieszka214

09.01.2015 16:32
super smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat