Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto z czerwoną porzeczką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
mąka 1 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
czerwona porzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto z czerwoną porzeczką

Ważne jest by wszystkie składniki były temperatury pokojowej.

Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku.

Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.

Tortownicę smarujemy masłem, oprószamy mąką, spód wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy porzeczkę, wylewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st. i pieczemy aż do "suchego patyczka".

Ciasto wyjmujemy z formy, przekręcamy do góry nogami i delikatnie usuwamy papier.

Oprószamy cukrem pudrem.

Jest to świetna alternatywa dla wszystkich tych, którzy boją się, że owoce opadną na dno. Tutaj nie ma takiej możliwości ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak