Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

odwrócone ciasto z ciemnymi winogronami na gruszkach...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk "M"
margaryna 15 dag
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
dżem 150 gram
gruszki 4-5 sztuk
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: odwrócone ciasto z ciemnymi winogronami na gruszkach...

miękki tłuszcz, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach

wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, dodać dżem z ciemnych winogron i mikserem połączyć składniki

forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych

na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić

zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podanie - dzięki dodaniu do ciasta dżemu domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak