Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto pomarańczowe.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

pomarańcze 2 sztuki
cukier pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 10 dag

Dodatkowo

masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto pomarańczowe.

Kroki postępowania

1

Jedną łyżkę masła roztopić.
Foremkę o wymiarach 30 cm x 10 cm x 5 cm posmarować roztopionym masłem.Jedną pomarańczę obrać,pokroić w plasterki i wyłożyć dno foremki.
Krok 1 - Odwrócone ciasto pomarańczowe. foto
2
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,stopniowo dodawać jajka i ucierać.Z pomarańczy wycisnąć sok(około pół szklanki) ,dodać do utartej masy i ucierać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i dokładnie utrzeć.Ciasto przełożyć na pomarańcze ,powierzchnię wygładzić łyżką.
Krok 2 - Odwrócone ciasto pomarańczowe. foto
3
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto ostudzić w formie.Wyjąć tak,żeby pomarańcze były u góry.
Krok 3 - Odwrócone ciasto pomarańczowe. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 12.04.2017 22:08
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 23:15
Warto takie piec.
Anna169Hosz 01.04.2015 15:49
Uwielbiam ciasta odwrócone:)
Babeczka35 01.04.2015 15:02
Dziękuję:)
bietka 01.04.2015 14:09
smakowite ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak