Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
palma 100 gram
jajko 2 sztuki
kakao 2 łyżki
mleko 2/3 szklanki
marmolada śliwkowa 350 gram
biała czekolada 1 tabliczka
śmietana kremówka 200 gram
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 32 gramy
brązowy cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem ze śmietaną i 200 gram marmolady. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową (żeby polewa nie wyciekła). Do tortownicy wylać masę z czekoladą.
Krok 1 - Odwrócone ciasto czekoladowe foto
2
Palmę, cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko i resztę marmolady podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż palma i cukier się roztopią i wszystko się połączy. Masy nie trzeba gotować.
Krok 2 - Odwrócone ciasto czekoladowe foto
3
Masę lekko przestudzić, wbijać do niej po jednym jajku i mieszać.
Krok 3 - Odwrócone ciasto czekoladowe foto
4
Dodać sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy na masę z białą czekoladą. Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem).
Krok 4 - Odwrócone ciasto czekoladowe foto
5
Upieczone ciasto przełożyć na talerz w ten sposób, żeby polewa znalazła się u góry (polewa pozostanie lekko płynna). Z ciasta zdjąć foremkę i delikatnie usunąć folię aluminiową.
Krok 5 - Odwrócone ciasto czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.07.2012 09:17
Świetne ciasto
Anna146 06.03.2012 07:01
oryginalne
Kasiax18 05.03.2012 19:49
ciekawe
stokrotka 05.03.2012 17:04
mniam, pyszności
freekate 05.03.2012 16:58
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak