Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto ananasowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ananas z puszki 8 plasterków
mąka 100 g
masło 80 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 50 g
jajko 2 sztuki
masło i cukier do wysmarowania formy
wiśnie kandyzowane 100 g
sok ananasowy z puszki 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto ananasowe

Kroki postępowania

1
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Układamy plastry ananasa i wiśnie.
Krok 1 - Odwrócone ciasto ananasowe foto
2
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło, wbijamy jajka i dolewamy sok i całość ubijamy mikserem na gładką masę
3
Ciasto przekładamy do tortownicy (ciasta jest niewiele, ledwo przykryje ananasy z wiśniami). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Odwrócone ciasto ananasowe foto
4
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy na parę minut, ostrożnie odpinamy obręcz tortownicy, ciasto przykrywamy talerzem, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy spód tortownicy.
Krok 4 - Odwrócone ciasto ananasowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 26.09.2012 13:33
wygląda kusząco :)
caralajna 25.09.2012 11:37
piękne i na pewno smaczne
Kasia36 25.09.2012 10:43
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak