Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwracany placek gruszkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 3szt
jeżyny 150g
cukier 150g
sok z cytryny łyżka
masło 120g
skórka z pomarańczy 2łyżki
sól szczypta
jaja 2szt
mąka 180g
proszek do pieczenia łyżeczka
mleko 2łyżki
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Odwracany placek gruszkowy

Nagrzać piekarnik do 180st. Nasmarować tłuszczem boki formy, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać i przepołowić gruszki, usunąć nasiona. Umyć i przebrać jeżyny. Przygotować karmel. Z 50g cukru i soku cytrynowego, ostrożnie podgrzewając na patelni z grubym dnem . Wlać go do formy. Ułożyć na karmelu połowki gruszek, przekrojoną powierzchnią w dół. Wyłożyc jeżynami wolne przestrzenie między gruszkami. Ubić w misce masło z resztą cukru, skórką pomarańczową i solą, dodając kolejno oba jaja. Wsypać do kremu mąkę oraz proszek i zmieszac. Ciągle mieszając ,dodawać mleko aż ciasto będzie powoli spływać z łyżki dużymi kawałkami. Wyłożyć ciasto na znajdujące się w formie owoce, wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku 50min. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 10min nie wyjmując z formy. Potem ostrożnie, odwracając formę do góry dnem, wyłożyć na talerz i jeśli to możliwe podawać ciepłę. Jako dodatek polecam bitą śmietanę lub lekko osłodzony twaróg śmietankowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 01.02.2012 10:09
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak