Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odświętne ciasto

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE
jajko 5 sztuk
mąka 4 szklanki
kakao 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kefir 400 ml
cukier 2 szklanki
wkładka kokosowa:
białko 5 sztuk
wiórki kokosowe 20 dag
cukier 1 szklanka
masa
mleko 1 litr
maragryna 2 kostki
cukier 12 łyżek
żółtko jajek 10 sztuk
mąka zwykła 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
DODATKOWO:
galaretka czerwona 1 opakowanie
galaretka żółta 1 opakowanie
Do dekoracji:
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Odświętne ciasto

Kroki postępowania

1
Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu. Przelać do dwóch płaskich miseczek. CIASTO CIEMNE: Jajka ubić z cukrem. Następnie ściągnąć z miksera. Mąkę wymieszać z kakao. Sodę wmieszać w kefir. Dodawać po kilka łyżek na przemian i mieszać łyżką. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Piec każde ok. 30-35 minut w 180 st.
Krok 1 - Odświętne ciasto foto
2
WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Wiórki kokosowe wmieszać łyżką. Przelać do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć, ostudzić.
Krok 2 - Odświętne ciasto foto
3
MASA: 400 ml mleka odlać. Większą część zagotować. W mniejszej części rozmącić:żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zacznie się gotować i masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Krok 3 - Odświętne ciasto foto
4
Margaryny utrzeć z cukrem. Dodawać zimnego budyniu.
Krok 4 - Odświętne ciasto foto
5
Galaretki pokroić w kostki. Wmieszać łyżką do masy.
Krok 5 - Odświętne ciasto foto
6
SKŁADANIE: 1 ciemne ciasto- połowa masy budyniowej- wkładka kokosowa- połowa masy budyniowej (zostawić trochę na dekorację)- drugie ciasto ciemne- pozostałość masy- zetrzeć czekoladę (ozdobić wg uznania)
Krok 6 - Odświętne ciasto foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Odświętne ciasto foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 13.01.2014 08:57
ale apetyczne
irenka 12.01.2014 19:14
wygląda rewelacja,na pewno pyszne ciacho
Kuchenka 12.01.2014 14:57
no fajne ciacho
Mira85 12.01.2014 14:47
super wygląda
idealme 12.01.2014 14:05
pyszni wygląda!
Edith85 12.01.2014 13:58
Uwielbiam takie ciacha. Troszkę pracy przy nim jest ale może na Wielkanoc się pokuszę o jego zrobienie :) dodaję do ulubionych :)
gosia47-47 12.01.2014 13:49
oj jest bardzo pyszny :D
bietka 12.01.2014 13:40
musi być pyszny :)
nogawkuchni 12.01.2014 13:26
Iście odświętne ciasto,prezentuje się bardzo smacznie i imponująco, ciekawy przepis na idealny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak