Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odświętna kaczuszka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1 sztuka
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
suszona żórawina 5 dag
tymianek 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
DODATKOWO:
sól 2 łyżeczki
pieprz
majeranek
kaczka 2 kg
jabłka 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Odświętna kaczuszka

Kroki postępowania

1
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem. 2 jabłka pokroić na ćwiartki i wymieszać z cząstkami pomarańczy do owoców dodać tymianek i majeranek
Krok 1 - Odświętna kaczuszka foto
2
tak przygotowanymi owocami napełnić brzuszek kaczki i spiąć go wykałaczkami, nadzianą kaczkę ułożyć w brytfance i po wierzchu posypać sporą ilością majeranku.
Krok 2 - Odświętna kaczuszka foto
3
Brytfankę odstawić do lodówki na minimum 12 godzin po tym czasie kaczkę piec 1 godzinę w temp. 200st pod przykryciem po tym czasie odkryć brytfankę dolać sok pomarańczowy posypać żurawiną i z boku ułożyć pokrojone w cząstki pozostałe 2 jabłka, kaczkę piec kolejna godzinę w 180 st od czasu do czasu polewając ją po wierzchu wytworzonym płynem.
Krok 3 - Odświętna kaczuszka foto
4
Moja kaczka była podana z kopytkami i czerwoną kapustką.
Krok 4 - Odświętna kaczuszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 31.12.2013 18:11
same pyszności na talerzu..
Grazyna0211 31.12.2013 17:55
świetnie się prezentuje
Mniam 31.12.2013 15:57
Pyszna kaczusia, dobre dodatki.
Renata9 31.12.2013 15:15
uwielbiam kaczkę, a jeszcze do tego żurawinka
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 15:12
Zjadłbym z chęcią.
Megg 31.12.2013 15:09
prezentuje się wyśmienicie
norweska20 31.12.2013 14:55
przepisowo wykonana pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak