Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywany sandwich

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 350 gram
mleko 140 ml
drożdże świeże 10 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
śmietana kwaśna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 50 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

ser żółty 10 plasterków 8x8 cm
kiełbasa 10 plasterków 7.5 cm średnica
żółtko jajek
mleko 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywany sandwich

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Proszek wymieszać ze śmietaną.
Krok 1 - Odrywany sandwich       foto
2
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, zioła i rozpuszczone drożdże i proszek. Wyrabiać ciasto i partiami dodać rozpuszczone masło.
Krok 2 - Odrywany sandwich       foto
3
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości jednego centymetra.
Krok 3 - Odrywany sandwich       foto
4
Złożyć na trzy.
Krok 4 - Odrywany sandwich       foto
5
I jeszcze raz na pół. Zostawić na 20 minut. Po tym czasie czynność wałkowania i składania powtórzyć.
Krok 5 - Odrywany sandwich       foto
6
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 32 cm. Przeciąć na 10 części o wymiarach 8 x 16 cm każda.
Krok 6 - Odrywany sandwich       foto
7
Na brzegu prostokąta położyć kiełbasę ( u mnie baleron).
Krok 7 - Odrywany sandwich       foto
8
Wędlinę przykryć plastrami sera.
Krok 8 - Odrywany sandwich       foto
9
Ser przykryć resztą ciasta.
Krok 9 - Odrywany sandwich       foto
10
Formę ( 10/ 23) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane kanapki na stojąco. Po bokach można włożyć złożone kartki papieru, które w miarę wyrastania trzeba usunąć. Ciasto w formie powinno rosnąć około godziny.
Krok 10 - Odrywany sandwich       foto
11
Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte kanapki. Posypać czarnuszką, sezamem lub zostawić bez posypki.Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło.
Krok 11 - Odrywany sandwich       foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.05.2016 11:04
pyszności :)
krokus 14.05.2016 21:13
świetny przepis, wygląda smacznie
Alex_M 14.05.2016 18:08
świetny pomysł
Renata9 14.05.2016 17:35
Smaczne śniadanko :-)
2milutka 14.05.2016 17:32
Apetyczny wypiek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak