Odrywany chlebek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • drożdże

    15 g
  • masło

    4 łyżki
  • mleko

    220 ml
  • jajko

    2
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

    2

Dodatki

  • kiełbasa

    20 dkg
  • ser mozarella

    10 dkg
  • szczypiorek

  • sól do smaku

  • masło

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba].
Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, ułożyć plasterki kiełbasy, posypać szczypiorkiem i serem. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na kilka jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Posypać serem.Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.08.2014 00:28
Warte wypróbowania.
Bożena6 13.07.2014 09:19
Dodatki do chlebka mozna dać wedle swego gustu.
Kulinarna Ja 11.07.2014 14:59
warte wypróbowania!
Krystyna32 11.07.2014 08:07
fajny przepis
Lidzia 11.07.2014 06:32
Podoba mi się.
wwwiolka 10.07.2014 23:12
Bardzo ciekawy przepis.
Jusiaa 10.07.2014 22:11
Ale nowość, coś fajnego :)
noninka77 10.07.2014 21:59
Wygląda apetycznie:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat