Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
3 szkl. -
drożdże
15 g -
masło
4 łyżki -
mleko
220 ml -
jajko
2 -
cukier
1/2 łyżeczki -
sól
2
Dodatki
-
kiełbasa
20 dkg -
ser mozarella
10 dkg -
szczypiorek
-
sól do smaku
-
masło
2 łyzki
Sposób przygotowania
Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, ułożyć plasterki kiełbasy, posypać szczypiorkiem i serem. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na kilka jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Posypać serem.Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się