Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka krupczatka 120 g
drożdże 30 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżka
kefir 3/4 szklanka
olej 0,5 szklanka
rabarbar 3 łodygi
truskawki 8 szt
cukier perlisty 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

Na całości układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki, posypujemy łyżką cukru perlistego.

Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypujemy resztą cukru perlistego.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 17.10.2015 09:23
smakowite ;)
joanna30 18.07.2013 15:50
Pyszne bułeczki!
Janina 18.07.2013 14:35
wspaniałe bułeczki;)
Olga_SK 18.07.2013 13:16
Cudownie wyglądają! :)
Agata3 18.07.2013 13:09
Świetne są :)
msmors 18.07.2013 12:42
fajne bułeczki
idealme 18.07.2013 12:42
wyglądają pysznie ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak