Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 2 łyżki
mleko ciepłe pół szklanki

Ciasto

cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 sztuka
jajko 3 sztuki
mąka tortowa 50 dag
mleko ciepłe ewentualnie około pół szklanki
masło 5 dag

Kruszonka

mąka tortowa 10 dag
masło 5 dag
cukier 5 dag

Nadzienie

masło 5 dag
cukier według uznania
Cynamon mielony Prymat według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką.


Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.

5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.

6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 05.08.2017 10:26
Och i ja chcę do kawki taką bułeczkę:))
Jagódka17
Jagódka17 02.08.2017 21:23
takie lubię najbardziej
anka1988 02.08.2017 14:13
pyszne do kawki, w takie upały!
Bożena Matuszczyk 02.08.2017 11:47
Ja poproszę taką pyszną bułeczkę.;)
Babeczka35 02.08.2017 07:18
Dziękuję:)
gusia1000 01.08.2017 22:43
Pyszne bułki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak