Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
suszone pomidory 100 g
mozzarella 150 g
sos pesto 4 łyzki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą

PESTO ROSSO :

* Suszone pomidory w oliwie – 100 g
* orzechy Pini – 100 g
* czosnek – 1 ząbek
* parmezan – 50 g

Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.

CAŁOŚĆ :

Ciasto francuskie kładziemy na blacie.

Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso.

Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami.

Przykrywamy plasterkami mozzarelli.

Zwijamy delikatnie w roladę.

Kroimy plastry o grubości do 2 cm.

Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy.

Układamy bułeczki , jedna obok drugiej.

Całość smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.03.2014 20:08
Muszą być pyszne
wwwiolka 27.03.2014 19:17
Bardzo fajny przepis.
Pyszota 27.03.2014 19:00
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak